joi, 11 martie 2010

Cât de important este brokerul pentru un investitor ?


 

Articole de iniţiere în tranzacţionare- partea II

Potrivit definiţiei, un broker este o persoană fizică sau juridică cu rol de intermediar între două părţi care percepe un comision pentru serviciile sale. În cazul pieţei de capital, un broker intermediază execuţia ordinelor de vânzare-cumpărare a instrumentelor financiare între clienţi şi sistemul bursier.

Totuşi relaţia investitor - broker nu se rezumă doar la acest fapt, ci presupune ceva mai mult. De cele mai multe ori un broker de succes îndeplineşte şi rolul de consultant financiar, sfătuindu-şi clienţii înainte ca aceştia să pună ordine în piaţă.

Am putea spune că "dependenţa" faţă de broker în luarea deciziilor scade direct proporţional cu îmbunătăţirea cunoştiinţelor unui investitor despre bursă dar acest lucru nu este tocmai adevărat. Marii investitori de pe pieţele de capital au adesea un broker cu care colaborează de o perioadă foarte lungă de timp şi cu care se sfătuiesc permanent, tocmai datorită influenţei benefice pe care aceştia o au de multe ori asupra tranzacţiilor clienţilor.

Voi ce credeţi? Are brokerul un rol decisiv în performanţa unui portofoliu de inverstiţii?

by Iulia


6 comentarii:

  1. Eu cred ca pentru incepatori este foarte important sa colaborezi cu un broker bun, care sa iti dea multe sfaturi si sa te ajute cat mai mult. De asemenea si dupa ce capeti experienta este important sa te consulti cu cineva caci o a doua parere nu strica niciodata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Indiferent de experienta investitorului acesta va tine cont intotdeauna de sfaturile unui broker bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic ca broker-ul si investitorul depind unul de celalalt.Si cred ca intre ei se stabileste doar o relatie strict profesionala bazata pe interesele fiecaruia.

    RăspundețiȘtergere
  4. Un broker este foarte important pentru un investitor, mai ales pentru un incepator.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sunt de acord cu ce a spus Raluca, ca incepator este esential sa alegi un broker bun. Pe parcurs, banuiesc ca ajungi sa capeti experienta, prin urmare vei fi capabil sa ajungi la anumite performante si pe cont propriu.

    RăspundețiȘtergere
  6. In mod definitoriu exista o relatie de interdependeta intre broker si investitor intrucat broker-ul analizeaza mult mai mult piata si vrea sa devina indispensabil pentru un investitor,acesta din urma mizand pe pererea broker-ului fie el si la un nivel ridicat de aprofundare

    RăspundețiȘtergere