miercuri, 3 martie 2010

Cum ne deschidem un cont de tranzacţionare la bursă ?


Articole de iniţiere în tranzacţionare- partea I


Vom începe seria de articole informative printr-un material despre paşii pe care trebuie să îi facă o persoană pentru a se înregistra în mod oficial ca investitor pe piaţa de capital. Pentru aceasta cel mai important pas este deschiderea unui cont de tranzacţionare la Bursa de Valori.

În primul rând trebuie să ştiţi că dacă doriţi să tranzacţionaţi la bursă, este necesar să vă adresaţi unei Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare
autorizată de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Tranzacţionarea în nume propriu direct la bursă necesită o pregătire laborioasă şi o experienţă îndelungată pe piaţa de capital.

Deşi legal nu există o sumă minimă necesară pentru deschiderea unui cont la bursă, majoritatea SSIF-urilor impun un plafon minim situat între 1.000 şi 1.500 RON.
După ce dovediţi că dispuneţi de această sumă, veţi încheia un contract de intermediere a tranzacţiilor cu societatea de brokeraj pe care o veţi alege. Pentru aceasta aveţi nevoie numai de buletin. În contractul de intermediere se specifică drepturile şi obligaţiile pe care le are fiecare parte contractantă precum şi comisionul perceput de SSIF.
Comisionul perceput de o Societate de Servicii de Investiţii Financiare poate fi în funcţie de fiecare tranzacţie în parte sau în funcţie de rulajul total realizat pe o perioadă determinată. Pentru a înţelege mai bine cele de mai sus vom da ca exemplu SSIF-ul BT Securities.

In acest caz comisionul maxim este de 0,8% iar cel minim de 0,4%, sub media pieţei.

Suma investita initial/Rulaj cumulat [RON]

Comision tranzactii [%]

<50.000

0,8%

50.000 - 100.000

0,7%

100.000 - 500.000

0,6%

500.000 - 1.000.000

0,5%

>1.000.000

0,4%


Pe lângă rolul de intermediere între client şi piaţa pe care îl deţine un broker, acesta are un rol foarte important în consilierea clienţilor cu privire la deciziile acestora de tranzacţionare. Rolul de consiliere se poate rezuma de la sfaturi şi până la situaţia în care brokerul este împuternicit să tranzacţioneze în numele unui client (clientul va deţine un cont discreţionar).

Ioana
Va urma...




2 comentarii:

  1. Chiar util articolul, abia astept sa il vad pe urmatorul

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, si eu il astept pe urmatorul... a fost chiar interesant acesta.

    RăspundețiȘtergere