miercuri, 17 martie 2010

Greşeli pe care trebuie să le evitaţi atunci când investiţi la bursă

 Cele mai importante greşeli de evitat atunci când investiţi la bursă

Începând de astăzi, timp de câteva săptămâni, vom publica periodic greşeli pe care orice investitor ar trebui să le evite atunci când investeşte la bursă. Deşi fiecare evitarea fiecărei greşeli luată în parte nu pare foarte dificilă, evitarea tuturor este cu adevărat o provocare. Aşadar începem cu :

#1 - Nu mai amânaţi deschiderea unui cont de tranzacţionare

Întrebare: Dacă nu intru în piaţă la acest stadiu de dezvoltare embrionară a bursei, unde câştigurile anuale în multe cazuri depăşesc 100%, atunci când mă voi decide să intru ?

Chiar dacă investiţi câteva sute de lei, important este să porniţi procesul, care nu trebuie să fie perfect, dar trebuie să pornească. În caz contrar, veţi intra când marele val se va pune în mişcare adică pe preţuri maxime chiar înainte de o corecţie. Dacă vă aşteptaţi să fiţi împinşi la bursă de către UE, o lege sau decret, vă înşelaţi.

Participarea la bursă este facultativă! Destinul succesului financiar vă aparţine!



În cazul BRD, cei care au cumpărat în jur de 1 August 2007 nu au luat o decizie inspirată. Aceştia au fost pe pierdere până în decembrie când ar fi putut să vândă fără sau cu pierderi minime. Ulterior acţiunea s-a depreciat puternic pe fondul crizei mondiale.

Pe curând!

Surse: www.ktd.ro şi http://ta.educofin.com

3 comentarii:

  1. Imi cer scuze ca voi critica putin autorul articolului de mai sus deoarece modul de prezentare contravine unei bune reguli de baza in piata de capital, pe care oricine ar trebui s-o cunoasca si anume: nu poti sa intri intr-un domeniu pana nu-i cunosti modul de functionare si elementele de baza, adica ABC-ul. Asa cum un om de afaceri, inainte de a investi, de a-si face planul de afaceri, studiaza foarte bine piata in care va activa, asa si un viitor investitor ar trebui sa cunoasca teoretic cel putin partile lui esentiale.
    Asa ca prima si CEA MAI MARE GRESEALA pe care nu ar trebui s-o faca un investitor este sa intre in piata COMPLET NEPREGATIT, neinstruit, fie si pentru a-si deschide cont.
    S-ar putea unii brokeri sa va spuna ... veniti la noi deschideti cont si dupa aceea incepem instruirea in calitate de client.

    Este o alta mare greseala a firmelor de brokeraj autohtone ca nu acorda importanta pentru instruirea investitorilor potentiali, nici macar pentru proprii clienti, atat la inceput dar mai ales pe parcurs.

    Pe de alta parte, piata de capital are caracteristicile ei care trebuiesc cunoscute in primul rand TEORETIC pornind de la legislatie, regulamente, cod bursier, instrumente, tipul de ordine, componentele pietei si multe altele.

    Pot sa fac aceasta operatiune fara a-mi deschide cont. La fel pot sa incep sa studiez societatile listate la bursa fara a fi client la bursa sau elemente de baza pentru analiza fundamentala si analiza tehnica fara a mai vorbi de controlul banilor, al riscului si psihologiei. Aceste este ABC-ul.

    La ce ma ajuta toate aceste informatii ? Sa aflu in primul rand despre ce anume resurse am nevoie pentru a lua decizii in cunostinta de cauza si mai ales care este profilul meu si ce piata, strategie de investitii pot sa-mi aleg.

    Chestia cu graba sa-mi deschid repede un cont este putin fortata, mai ales in conditiile in care eu, viitorul investitor, voi lua singur deciziile de intrare-iesire din piata si va trebui sa sti in ce context, dar mai ales cum fac o analiza cat de cat corecta pentru a lua o decizie buna.

    Este posibil, fiindca tot vorbim de investitii la modul general, sa-mi convina mai mult la inceput sa fiu clientul unui fond de investitii si ulterior cand adun ceva bani sa intru pe piata de capital. Variante de investitii sunt multiple si nu trebuie sa-mi spuna NIMENI cand, unde si mai ales cum sa intru in piata. Educatia si instruirea in acest domeniu trebuie sa ma ajute sa gasesc raspunsuri pentru a ajunge sau nu la aceasta stare. Sunt multi care nu au afinitati fata de riscuri, altii au limitate sau mai mari, dar pentru a pricepe le ce fel de riscuri se refera piata respectiva trebuie sa citesc cat mai mult teoretic despre asa ceva si apoi sa simt pe pielea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu sunt de acord cu faprtul ca cine nu are ABC-ul investitiilor nu prea are ce cauta pe cont propriu in piata. Am trait pe pielea mea pierderi imense tocmai din faptul ca am intrat "la plesneala",dand crezare a ceea ce auzeam la TV "cumparati,cumparati,cumparati.
    Autorul articolului sunt chiar eu, preluand defapt mare parte din brosura "101 Greseli de evitat la bursa" editata de Educofin acum 4-5 ani inainte de crash-ul din 2008.
    Totusi sunt de parere ca o data ce un investitor si-a alcatuit o strategie la care a "lucrat" cu atentie, acesta trebuie sa aiba incredere in intuitia sa si sa intre in piata atunci cand aceasta ii dicteaza sa intre. Daca acesta se va lacomi si va astepta o corectie ca sa cumpere mai ieftin, este posibil ca aceasta sa nu vina iar ca urmare investitorul sa cedeze tentatiei si sa cumpere chiar pe varful bubble-ului.

    RăspundețiȘtergere
  3. Servus David,
    Este adevarat ca odata ce cunosti, in primul rand teoretic cateva strategii de intrare-iesire din piata, dupa ce le-ai testat si retastat practic in piata atat virtual, dar mai ales real, oricat ti-ar spune cineva ca este un moment potrivit de a incepe sa tranzactionezi pana la urma tot dupa perceptia ta o vei face.

    Asa cum se intampla, pana iti adaptezi temperamentul/profilul la piata, te vei lua dupa unele sfaturi chipurile mai "inteligente", care au deja propria lor strategie/tehnica de investitii, care desigur nu se va potrivi cu a ta. Cum investitorii difera intre ei atunci nici o strategie nu se va potrivi investitorului potential ci acesta va trebui sa lucreze si sa-si faca propria strategie. Se stie ca mai ales pe bursa timpul este RELATIV, asa ca chestia cu asteptatul prea mare si luarea deciziei de a intra in piata este in primul rand subiectiva pentru cel care emite aceasta ipoteza. Niciodata nu vei sti daca ai ales momentul potrivit pentru a avea o investitie de succes (vezi ciclurile/valurile Elliott, care te conduc la o anumita ciclicitate a maximelor/minimelor si mai ales a dimensiunii si fortei unui trend). Toate acestea se invata in timp.

    Si atunci ce greseala mare, a doua dupa mine dupa cea cu ABC, nu trebuie facuta ... "Sa nu uiti a-ti stabili si STRATEGIA de a face pasul invers daca directia aleasa de tine este gresita. Acesta trebuie INVATATA dumnezeieste. Din pacate foarte multi se uita la CASTIG si nu-si stabilesc de la inceput regulile pentru a-si reduce riscurile.

    RăspundețiȘtergere