marți, 30 martie 2010

Cum se formeaza preturile actiunilor


Preturi bursiere


Pretul unei actiuni la bursa se formeaza din intalnirea cererii cu oferta. Astfel, in sistemele electronice de tranzactionare ale bursei, cumparatorii de actiuni introduc ordine de cumparare la anumite preturi specificate, iar vanzatorii introduc ordine de vanzare la anumite preturi specificate.

O tranzactie se realizeaza in momentul in care un vanzator se hotaraste sa vanda actiuni cumparatorului cu pretul cel mai bun (cel mai mare), sau un cumparator se hotaraste sa cumpere actiuni de la vanzatorul cu pretul cel mai bun (cel mai mic). Astfel, cererea se intalneste cu oferta.

In sistemele electronice de tranzactionare sectiunea de ordine de cumparare se numeste BUY sau BID (oferta), iar sectiunea cu ordine de vanzare se numeste SELL sau ASK (cererea). Pretul celui mai bun ordin de cumparare (deci pretul cel mai mare in randul ordinelor de cumparare) se numeste BEST BID, iar pretul celui mai bun ordin de vanzare (deci pretul cel maimic) se numeste BEST ASK.

 Un exemplu de structura de ordine de vanzare si cumparare in sistemul de tranzactionare este prezentata mai jos:
 
Ordinele din coloana BUY reprezinta sectiunea BID, iar pretul de 2.380 este BEST BID. Ordinele din coloana SELL reprezinta sectiunea ASK, iar pretul 2.400 reprezinta BEST ASK. Structura ordinelor pe o actiune este o informatie pretioasa, pentru ca aceasta poate arata tendinta pe termen scurt a pretului actiunii: daca exista un interes mai mare pe cumparare (“presiune pe cumparare”), caracterizat prin volume mai mari si ordine mai numeroase decat cele de pe vanzare, atunci aceasta poate indica o evolutie ascendenta a cursului pe termen scurt. Invers, o presiune pe vanzare poate indica o evolutie descendenta.

Pretul celei mai recente tranzactii din piata se numeste LAST PRICE (ultimul pret) si reprezinta pretul actiunii la momentul curent (atentie, este pretul celei mai recente tranzactii, nu neaparat ultimul pret al zilei). Pretul ultimei tranzactii dintr-o anumita zi este PRETUL DE INCHIDERE al zilei respective (CLOSING PRICE). Pentru actiunile listate la BVB pretul de inchidere este si PRETUL DE REFERINTA al actiunii pentru ziua respectiva. Preturile de referinta sunt cele folosite de regula la analiza actiunilor, trasarea graficelor si calculul cresterilor.


Celelalte preturi raportate pentru o actiune intr-o anumita zi sunt: Pretul minim la care s-a realizat o tranzactie cu actiunile respective, pretul maxim, pretul de deschidere (pretul primei tranzactii din ziua respective, numit si OPEN) si pretul mediu al actiunii din ziua respectiva.

*Alte preturi bursiere utilizate in analiza sunt: 52W MAX (pretul maxim inregistrat de actiunea respectiva in ultimul an) si 52W MIN (pretul minim inregistrat in aceeasi perioada).

Toate aceste preturi ar trebui sa ne ajute sa luam cea mai buna decizie, nu-i asa? In saptamana ce va urma, speram ca workshop-urile ne vor ajuta sa intelegem mai bine cat de importanta este analiza acestor preturi, precum si ce anume le influenteaza.

by Alina

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu